Поддържане на работната среда и деинсталиране на Qt

Страницата е създадена на:14 април 2019 и редактирана на: 8 юни 2019

Ако все още нямате намерение да правите промени в работната среда, преминете към следващата страница За удобство след инсталирането.

За поддържане на интегрираната работна среда се използва програмата MaintenanceTool, която се намира в директорията на системата.

След стартиране на тази програма се показва прозорец, в който трябва да въведете своето потребителско име и парола от регистрацията си на сайта на Qt като разработчик на Qt програми. Ако не сте се регистрирали на сайта на Qt или не желаете да въвеждате тази информация, може да щракнете бутона "Skip" и да продължите работата си с програмата.

С тази програма се извършват 3 неща:

Деинсталиране на Qt

В Windows

Ако сте инсталирали Qt в директорията по подразбиране C:\Qt то там ще намерите програмата MaintenanceTool и с нея може да извършите деинсталирането.

Ако сте компилирали ръчно Qt, е достатъчно да изтриете директорията, в която сте разархивирали и компилирали изходния код.

В Max OS X

В последните версии на Qt интегрираната работна среда се инсталира в директорията на потребителя, в поддиректория Qt и там се намира и програмата MaintenanceTool, с която можете да деинсталирате или актуализирате системата.

Ако сте инсталирали само Qt библиотеките от версия 4 с инсталационен пакет, деинсталирането се извършва с деинсталиращия скрипт: /Developer/Tools/uninstall-qt.py. За да го изпълните, отворете терминал и подайте команда:

sudo /Developer/Tools/uninstall-qt.py

Ако сте инсталирали развойния комплект Qt SDK, когато се разпространяваше такъв, командата за деинсталирането му е:

sudo /Developer/Tools/uninstall-qtsdk.py

При подаване на тази команда се деинсталира целия развоен пакет, включително Qt Creator и Qt библиотеките.

Ако сте инсталирали от изходен код, деинсталирането се извършва с команда:

sudo make uninstall

подадена с права на администратор от директорията, от която е извършено инсталирането.

 

Направено с MyCMS. Copyright CC BY-ND 4.0.