Сайт или блог ще правим с WordPress?

Страницата е създадена на:12 март 2021 и редактирана на:12 март 2021

Веднага след инсталиране

WordPres е готов за използване сайт от тип блог.

Блогът е сайт, в който един или повече автори създават публикации. Най-новата публикация се показва в началото на началната страница, а по-старите, до зададен в настройките брой - по-надолу. Към всяка публикация, посетителите на сайта могат да пишат коментари. По-стари публикации, които вече не се показват на началната страница, се откриват чрез търсене или по хипервръзките, водещи към тях от карето "Архив".

Но WordPress може да функционира и като обикновен сайт, съставен от страници, до които се стига чрез система от хипервръзки - менюта. Менюта може да се показват над или под съдържанието на началната и на други страници. Началната страница може да функционираща като блог, а може да се замени и със страница с друго съдържание.

Всяка страница освен главното си съдържание включва, така наречени джаджи, които улесняват потребителите да намират и преглеждат информацията от сайта. Например, веднага след инсталиране на началната страница може да се видят: форма за търсене в сайта и раздели: "Последни публикации" и "Последни коментари".

Влизане с права на администратор

За влизане в системата на WordPress с права на администратор или автор, трябва да се отвори директория admin. Например, ако адресът за разглеждане на страниците на WordPress e http://localhost/wp/, то адресът за влизане на администратор е: 

http://localhost/wp/admin

След влизане с име и парола се отваря панелът за управление, а постоянно, докато сте в профила си, на всички страници, които отваряте се вижда лента за управление.

Настройване на началната страница

Едно от първите решения, които трябва да вземете преди да започнете да публикувате съдържание е дали Вашият сайт ще функционира като блог или като обикновен сайт и да направите настройка за съдържанието на началната страница.

Ако сте в таблото за управление, изберете от менюто вляво "Външен вид" - "Настройки"

Ако сте на някоя страница на сайта, щракнете хипервръзката "Настройки" от черната лента за управление над страницата.

От менюто от хипервръзки, които се показват в ляво, щракнете "Настройки на началната страница".

От панела, който се показва в ляво, щраквате "Последни публикации" или "Статична страница".

Ако щракнете "Статична страница", се появяват елементи за избиране на начална страница и на страница за публикации от блога.

 

Ако още няма създадени подходящи страници, може да се щракне хипервръзката "+Нова страница". Това стартира създаване на нова страница, която ще поеме ролята на начална страница на сайта.

При щракване на синия бутон отгоре с надпис "Публикуване" промените настъпват на сайта веднага.

 

 

 

Направено с MyCMS. Copyright CC BY-ND 4.0.