Сайт или блог ще правим с WordPress?

Страницата е създадена на:12 март 2021 и редактирана на:27 април 2021

Съдържание

Веднага след инсталиране Влизане с права на администратор Настройване на началната страница

Веднага след инсталиране

WordPres е готов за използване сайт от тип блог.

Блогът е сайт, в който един или повече автори създават публикации. Най-новата публикация се показва в началото на началната страница, а по-старите, до зададен в настройките брой - по-надолу.

Страница, показваща само отделна публикация се отваря с щракване върху заглавието на публикацията. В страниците на публикациите посетителите на сайта могат да пишат коментари.

По-стари публикации, които вече не се показват на началната страница, се откриват чрез търсене или по хипервръзките, водещи към тях от карето "Архив".

Но WordPress може да функционира и като обикновен сайт, съставен от страници, до които се стига чрез система от хипервръзки - менюта.

Менюта може да се показват в предоставени от текущата тема разположения, обикновено над или под главното съдържание на началната и на други страници.

Началната страница може да функционира като начална страница на блог, показваща последните публикации, но може да се замени и със страница с друго съдържание.

Всяка страница освен главното си съдържание включва, така наречени джаджи, които улесняват потребителите да намират и преглеждат информацията от сайта. Например, веднага след инсталиране на началната страница може да се видят: форма за търсене в сайта и раздели: "Последни публикации" и "Последни коментари".

Влизане с права на администратор

За влизане в системата на WordPress с права на администратор или автор, трябва да се отвори директория admin. Например, ако адресът за разглеждане на страниците на WordPress e http://localhost/wp/, то адресът за влизане на администратор е: 

http://localhost/wp/admin

След влизане с име и парола се отваря панелът за управление, а постоянно, докато сте в профила си, на всички страници, които отваряте, се вижда лента за управление.

Настройване на началната страница

Едно от първите решения, които трябва да вземете, може би дори, преди да започнете да публикувате съдържание, е дали Вашият сайт ще функционира като блог или като обикновен сайт и да направите настройка за съдържанието на началната страница.

Ако сте в таблото за управление, изберете от менюто вляво "Външен вид" - "Настройки"

Ако сте на някоя страница на сайта, щракнете хипервръзката "Настройки" от черната лента за управление над страницата.

От менюто от хипервръзки, които се показват в ляво, щракнете "Настройки на началната страница".

В панела, който се показва в ляво, автоматично е избрана опцията "Статична страница", а в дясната част се вижда примерно съдържание за началната страница. Можете да редактирате това съдържание, докато го приведеве във вида, който искате, и щом завършите и щракнете бутона "Публикуване", новата страница става начална страница на сайта. При това автоматично се генерира и показва меню към някои нови, създадени автоматично и една примерна страници.

При щракване на синия бутон отгоре с надпис "Публикуване" промените настъпват на сайта веднага.

 

 

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 542 днес 0
Направено с MyCMS.