Настройване на прозореца на създаваното с Visual Studio приложение и добавяне на интерфейсни елементи

Страницата е създадена на:20 януари 2021 и редактирана на:10 февруари 2021

Съдържание

Solution Explorer Properties (свойства) Добавяне на интерфейсен елемент (контрола) бутон Events (събития)

Solution Explorer

Прозорецът, в който се показва структурата на отвореното във Visual Studio решение е Solution Explorer. В случай, че не се вижда, се отваря с команда от менюто:

Двойно щракване върху даден елемент в прозореца Solution Explorer отваря съответен редактор за този елемент. За отваряне на формата (външния вид на главния прозорец) на приложението, което правим, щракваме двойно върху Form1.vb:

Отваря се редактора за форми и в него се показва формата:

Properties (свойства)

Свойствата на главния прозорец (формата) на програмата, която създаваме, се виждат в прозорец Properties.

Първите два бутона в лентата за инструменти на този прозорец, превключват между показване на свойствата по категории или по азбучен ред

а вторите два бутона - дали в прозореца да се показва списък от свойства или списък от събития.

Нека да променим заглавието на главния прозорец на програмата от "Form1" на "Моето първо приложение". За целта, намираме свойството Text и променяме неговата стойност.

Щом натиснем клавиш Enter за да завършим редактирането на стойността на свойството Text, в редактора на формата виждаме нейното ново заглавие.

Добавяне на интерфейсен елемент (контрола) бутон

Да добавим един бутон с текст "Затваряне". Интерфейсни елементи, които можем да слагаме в прозорците на програмите си може да намерим в прозорец Toolbox. Ако този прозорец не е видим, го показваме с команда View - Toolbox или клавишна комбинация Ctrl + Alt + X. За да остане постоянно върху екрана, щракваме бутончето топлийка в десния край на заглавната му лента. Намираме в този прозорец, в категорията елементи Common Windows Forms елемента Button, завлачваме го с мишката и го пускаме върху формата.

Веднага, докато е още селектиран новия бутон, в прозорец Properties, намираме свойството му Text и срещу него пишем нова стойност "Затваряне". Натискаме Enter и новата стойност се показва в редактора.

Events (събития)

Сега да зададем, че при щракване на новия бутон, прозорецът на програмата да се затвори. Щракваме бутона за показване на събития в прозорец Properties. В полето за писане срещу събитието Click щракваме двойно с левия бутон на мишката. Отваря се редактора за код:

Започваме да пишем първите букви от идентификатора на метода Close. Появява се прозорец, който показва списък на всички идентификатори, започващи с написаните букви. Натискаме клавиш стрелка надолу за да стигнем до Close. В дясно виждаме помощна информация за този метод.

Натискаме клавиш Tab за да се доизпише думата Close.

За да стартираме и пробваме новия бутон натискаме F5. Програмата се стартира. Щракваме бутона "Затваряне" и се убеждаваме, че той наистина я затваря.

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 494 днес 2
Направено с MyCMS.