Изтегляне и инсталиране на WordPress

Страницата е създадена на:12 март 2021 и редактирана на: 3 юли 2024

Съдържание

Изтегляне и разархивиране Извършване на инсталирането Влизане с права на администратор Къде да видим коя версия е инсталирана?

На страницата за изтегляне на WordPress, наред с изтеглянето се подсказва и възможността за ползване на WrdPress чрез хостинг, който осигурява готово инсталирана WordPress. Тук, обаче ще опишем инсталиране върху собствения компютър с локален сървър XAMPP, което предполагам е по-интересно за желаещите да се справят сами с повече подробности.

Изтегляне и разархивиране

1. На началната страница на сайта wordpress.org щракваме горе, вдясно, хипервръзката Get WordPress. (Имайте предвид, че показаните по-долу изображения може да са се променили от времето, когато са били заснети и качени на този сайт.)

2. На следващата страница, се придвижваме надолу в страницата намираме бутона започващ с надпис Download WordPress и номер на версия и щракваме върху него.

Изтегленият .zip файл съдържа PHP файлове с програмен код, изображения, данни и др. необходими за стартиране на WordPress.

3. В директорията, в която се запазва изтегления файл, с щракване на десния бутон на мишката върху името на файла, подаваме команда за разархивиране. (Показана е наличната във всеки компютър с Windows, команда, но при наличие на инсталиран допълнителен софтуер за работа с архиви, може да се използва и друга команда.)

Отваряме създадената при разархивирането папка (например: wordpress-5.1.1) и в нея намираме друга папка wordpress.

4. От съображения за сигурност е добре папката wordpress да се преименува, например на wp.

5. Копираме или преместваме преименуваната папка в C:\xampp\htdocs

Извършване на инсталирането

6. Отваряме в браузър адрес: http://localhost/wp

Показва се страница за избиране на език.

(Рядко се случва, но на някои сървъри, може да се появи направо следващата страница на английски, без да имате възможност да избирате български език. Последното става ако сървърът няма право да записва в директорията на WordPress. Достъпът за запис може да не е достатъчен, трябва и собствеността над директориите и файловете да е на потребителя на сървъра. Проблемът трябва да се реши чрез предоставяне на съответни права (chmod) и/или промяна на собствеността (chown) ).

От списъка с езици, избираме Български и щракваме "Напред".

Следващата страница съдържа кратко обяснение какво се изисква за успешно инсталиране. Трябва предварително да сме създали потребител и база данни.

7. Щракваме бутона "Да действаме!".

8. Попълваме данните, които знаем за базата данни и потребителя и щракваме бутона "Напред".

9. На следващата страница щракваме бутона "Изпълняване на инсталацията".

10. На следващата страница попълваме според своите съображения данните в различните полета и щракваме бутона "Инсталиране на WordPress".

Инсталирането завършва с показване на съобщение:

Ако щракнете бутон "Вход" ще отидете на страницата за влизане в контролния панел за администриране на WordPress,
а ако искате да видите как изглежда току що направеният с WordPress сайт, трябва да отворите адрес: http://localhost/wp

Влизане с права на администратор

За влизане в системата на WordPress с права на администратор или автор, трябва да се отвори директория wp-admin. Например, ако адресът за разглеждане на страниците на WordPress e http://localhost/wp/, то адресът за влизане на администратор е:

http://localhost/wp/wp-admin

При първото влизане като администратор в току що пуснат сайт с WordPress в горната част на екрана се показва меню:

1

_____

1 Изображенията са от сайт, в който с Loco Translate са инсталирани, достъпните от този сайт преводи на български на WordPress.

Ако щракнете някой от линковете от началната страница и отидете в друга страница, това меню дискретно остава на мястото си в най-горната част и можете от всяка страница на сайта да го използвате. Върху страница изглежда така:

А върху страница с публикация:

Ако не Ви харесва общия външен вид на страницата, до която сте стигнали, щракването върху "Редактиране на сайта" отваря редакторът на блокове, с който можете да правите промени по шаблона на страницата. Съответно с щракване върху "Редактиране на страница" или "Редактиране на публикация", се отваря за редактиране страницата (публикацията) на чиято страница се намираме.

Къде да видим коя версия е инсталирана?

В таблото на администратора: "Табло" - "Обновления"

В програмния код, във файл wp-inclue/versipn.php, стойността на променливата $wp_version

 

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 2636 днес 0
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload