Айфон, айпад (iPhone, iPad)

Страницата е създадена на: 4 януари 2024 и редактирана на:17 февруари 2024

На тези страница ще опиша извършването на някои действие с айфон или айпад, които ми се е налагало да изпълня, и е трябвало да търся информация за да се справя. Отнасят се за устройства, на които е зададен език по подразбиране български.

Задаване на друг браузър по подразбиране вместо Safari

Отваря се последователно: Приложението "Настройки" - разделът с настройки, на който и да било наличен браузър - настройката "Браузър по подразбиране". С последната се избира кой от наличните браузъри да бъде браузър по подразбиране.

Възможно е и първо да се отвори някой от браузърите, да се отворят неговите настройки и там да се намери настройка за задаване на този браузър да е по подразбиране.

Фоново слушане на музика от youtube

Има се предвид музиката да се чува докато в същото време се ползва друго приложение.

Отваря се браузър Safari. В адресната лента се пише m.youtube.com и се натиска бутон "Go". Щом сайтът се отвори се натиска иконката "АА" в началото на адресната лента. От изскачащото меню се избира "Поискай настолна версия на уеб сайт". Пуска се избрания видеоклип и се преминава към работа с друго приложение. Музиката спира, но ако се плъзне пръст от горния десен ъгъл на екрана надолу, в отварящия се екран се вижда прозорче, което показва името на изпълнявания клип и бутони за стартиране/спиране на пауза, превъртане. С натискане на бутона за пускане, музиката продължава да звучи и по време на ползване на друго приложение.

Може да стане и с браузър Chrome или FireFox. (С други браузъри не съм пробвал.) Важното е да се отвори сайта m.youtube.com в браузъра и след това да се премине към "Заявка за настолния сайт", и да се пусне видеоклип в този режим. След преминаване от Crome към друго приложение. На екрана остава малко прозорче за управляване на възпроизвеждането. За да не пречи на работата с друго приложение това прозорче може да се плъзне извън екрана, при което от него остава да се вижда само малка ивица със стрелка. С плъзгане на тази стрелка прозорчето може да се върне отново към вътрешността на екрана.

Прослушване на гласово прочитане на селектиран текст

Трябва да е активирана съответната настройка през приложение "Настройки" - "Улеснен достъп" - "Изговорено съдържание" - "Изговори избраното". От прозореца на тази настройка може да се зададат още: езика, гласовете, скоростта на прочитане и др.

След като е включена настройка "Изговори избраното" в което и да е приложение след като се селектира даден текст и се тупне върху селектираното, в изскачащото меню се показва и възможност "Изговори".

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 1112 днес 1
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload