Повод за създаване на този сайт

Страницата е създадена на:17 март 2016 и редактирана на:15 февруари 2021

Настоящият сайт стартира във връзка с едно предложение за проект, неуспешно кандидатствал през 2016 г. за финансиране във ВСУ "Любен Каравелов". Темата на проекта беше:

"Развитие на софтуерни продукти с отворен код, приложими в образователната система и научните изследвания".

Някои от формалните подробности за първоначалната идея за проекта ще намерите на няколко от следващите страници, но наред с формално записаната цел и задачи, се очакваше такъв проект да потвърди положителния отговор на следните въпроси:

  1. Може ли за провеждане на качествено обучение и научна дейност да се използва Свободен софтуер?
  2. Води ли използването на Интернет и електронни средства за комуникация до по-високи резултати в научната работа?
  3. Трябва ли всяко научно изследване да бъде представяно пред възможно най-широка публика, а не само в скъпи специализирани издания?
  4. Други въпроси, на които ни хрумва да търсим отговор във връзка с реализирането на първоначалната идея. Вижте Бекграунд.

Надявахме се сайтът да покаже убедително, че отговорът на тези въпроси е "ДА", както и да посочи "КАК".

Събирането и подреждането на нужната информация, нейното проверяване и поднасяне е процес, който трае дълго, (Проектът беше планиран за 3-годишен срок.) но се надяваме, че с всяко ново посещение на сайта, ще забелязвате движението към поставената цел, макар и след отхвърляне на финансирането на проекта развитието му да е доста по-трудно.

Желаете ли да участвате?

Ако Ви интересуват горните въпроси, то може да участвате заедно с нас в тяхното изследване.

Можете да започнете с това, да прегледате какво си пишем в нашата група в Google и ако желаете може да се запишете в нея, за да получавате и отговаряте и Вие на съобщенията в групата.

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 3268 днес 2
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload