MongoDB

Страницата е създадена на:22 ноември 2018 и редактирана на:26 октомври 2023

Интернет връзки - в раздел MongoDB(колекция връзки).

Според MongoDB Tutorial MongoDB e база данни за документи, която е водеща неSQL база данни. MongoDB е с отворен код, написана на C++(колекция връзки). Вместо в таблици и полета, както е в релационните бази данни, в MongoDB информацията се съхранява в документи обединени в колекции.

Сървърът, съхраняващ данните, може да бъде собственост на потребителя на данните, но може да се ползва и под формата на услуга от съответен доставчик. Сайтът MongoDB.com представлява, както богат източник за информация и място, от което се изтегля необходимия софтуер, така и място за регистриране на клиенти, решили да използват MongoDB под формата на облачна услуга, наречена MongoDB Atlas.

Съществуват три варианта за изпробване на MongoDB, посочени на страница Try MongoDB.

MongoDB Atlas

На страница MongoDB Atlas - Sign up се попълва регистрационната форма и след това се потвърждава имейла с щракване върху изпратения линк, при, което се осъществява първо влизане.

При първо влизане се отговаря на въпроси за целта на ползване на база данни, типът на създаваното приложение и езика за програмиране.

На следващата страница се избира: ценови план за ползване на услугата (има безплатен план, подходящ за изучаване), доставчик, регион, име на клъстър и по-желание - етикет (tag) на сървъра за база данни. След щракване на бутона "Create" следва:

Създаване на потребител на базата данни с потребителско име и парола, и добавяне на IP адреси, от които ще се ползва базата данни. Създаването се приключва с щракване на бутона "Finish & Close".

Следващи влизания - през страница "Sign in" на сайта mongodb.com.

На главната страница на потребителя, която се отваря при щракване върху логото на Atlas, се показва списък на проектите. При щракване върху даден проект се отваря страница на проекта. Ако още няма създадена база данни, на тези страница се показва бутон "Add data", с който се отива до страница за създаване на база данни, а ако вече има - с бутона "View deployment" се показва страница с информация за базата данни.

При щракване на бутон "CONNECT" в страницата на базата данни, се показва помощен прозорец, в който е посочено, че достъп и управление на данните се осъществява: от създавано от Вас приложение, или с някой от инструментите MongoDB Compass, MongoDB Shell, добавка към Visual Studio Code или Atlas SQL.

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 2552 днес 0
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload