Създаване на PDF файлове

Страницата е създадена на:22 декември 2020 и редактирана на:22 декември 2020

За създаване на PDF файлове обичайно се използва софтуер, който след инсталиране започва да изпълнява ролята на печатащо устройство (принтер), но вместо реален печат върху хартия такъв софтуерен принтер осъществява създаване на pdf файлове. При наличие на такъв софтуер всяко приложение, което притежава функция да разпечатва документи, може да избере това устройство и да запази своя изход в pdf файл.

В съвременните операционни системи такъв софтуер е наличен, като системен софтуер. В Windows съществува принтер под името "Microsoft Print to PDF". При ползване на този принтер с CAD системи, например, с Archicad, възниква проблем поради липсата на възможност за задаване на размер на хартията, различен от зададените в софтуера, а при тези системи се налага създаване на pdf файлове, представящи чертежи с големи размери.

Съществуват много други софтуерни принтери създаващи pdf файлове, някои платени, но и безплатни. Ще посочим един от тях.

PDFCreator на pdfforge

По същество PDFCreator е софтуер с отворен код, но наред с него фирмата разпространител предлага и платени решения и услуги.

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 1823 днес 0
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload