Инсталиране на Lazarus за macOS 64 bit

Страницата е създадена на:19 юли 2020 и редактирана на:23 април 2022

Ако през браузър на компютър с операционна система macOS 64-bit отворите главната страница на сайта на продукта ще видите бутон-линк "Download Now", щракването на който отваря страницата с файлове за macOS x86-64 в sourceforge.net. Пакетът за инсталиране е файла Lazarus-2.0.10-x86_64-macosx.pkg (евентуално с друг номер на версия вместо 2.0.10).

След изтегляне и опит за стартиране на файла се показва съобщение:

За да се стартира инсталацията трябва да се отвори директорията, в която се намира файла, и с щракване на десен бутон на мишката върху името му, да се избере команда "Open".

Сега вече в показваното съобщение има бутон "Open", щракването на който стартира инсталирането.

Инсталирането преминава през типичните за инсталирането на приложения в macOS стъпки и прозорци, във всеки от които са щраква бутона за потвърждаване на предстоящото следващо действие, "Continue", "Agree", "Install", "OK":

След завършване на инсталирането, икона за стартиране на Lazarus ще намерите на последната страница на Launchpad. Стартирането на интегрираната работна среда, в този момент, без да е инсталиран и компилатора за FreePascal и необходимия програмен код, е безсмислено. Затова трябва да се върнем на страницата за изтегляне в sourceforge и да свалим и файловете fpc-src-3.2.0-2-laz.pkg, и fpc-3.2.0.intel-macosx.dmg.

Първият файл е инсталационен пакет, който се стартира и инсталирането от него протича, както инсталирането на работната среда.

Вторият файл fpc-3.2.0.intel-macosx.dmg е дисков образ, при двойно щракване върху който, се монтира и се показва съдържанието му. В него има файл инсталационен пакет fpc-3.2.0-intel-macosx.pkg стартирането на който става с щракване на десния бутон на мишката и команда "Open". По-нататък инсталирането е стандартно, както описахме.

След тези още две инсталации през Launchpad може да стартираме Lazarus.

При първото стартиране, след секунди изчаквания последователно се появяват съобщения за даване на достъп на Lazarus до различни ресурси на системата:

и др.

Докато траят исканията за тези разрешения бутонът "Start IDE" в стартовия прозорец не е активен.

Когато вече е активен, ако има предупредителни икони пред "Compiler" или "FPC Sources", трябва да се зададат правилните директории, в които се намират компилатора и програмния код, съответно:

/usr/local/bin/fpc
/usr/local/share/fpcsrc/3.2.0

След изчезване на предупредителните икони и щракване на бутона "Start IDE", интегрираната работна среда се отваря. При следващо стартиране на Lazarus прозорецът Configure Lazarus IDE повече не се появява.

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 2253 днес 0
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload