Поддържане на работната среда и деинсталиране на Qt

Страницата е създадена на:14 април 2019 и редактирана на:25 декември 2019

Ако все още нямате намерение да правите промени в работната среда, преминете към следващата страница За удобство след инсталирането на Qt.

За поддържане на интегрираната работна среда се използва програмата MaintenanceTool, която се намира в директорията на системата.

След стартиране на тази програма се показва първо поздравителен прозорец, в който има линкове към някои разяснителни бележки за Qt и лицензирането. Този прозорец се прескача с бутон "Next" и следва прозорец за въвеждане на потребителско име и парола от регистрация в сайта на Qt за разработчици на Qt програми. Ако не сте се регистрирали на сайта на Qt, при ползване на безплатна версия на Qt, може да щракнете бутона "Skip" или "Next" и да продължите.

С програмата MaintenanceTool се извършват главни 3 неща, между които се избира с щракване на съответния бутон в прозореца, показващ се след влизане или прескачане на влизането с потребителско име и парола:

Следват бележки относно някои от тези действия при специфични случаи.

Деинсталиране на Qt

В Windows

Ако сте инсталирали Qt в директорията по подразбиране C:\Qt то там ще намерите програмата MaintenanceTool и с нея може да извършите деинсталирането.

Ако сте компилирали ръчно Qt, е достатъчно да изтриете директорията, в която сте разархивирали и компилирали изходния код.

В Max OS X

В последните версии на Qt интегрираната работна среда се инсталира в директорията на потребителя, в поддиректория Qt и там се намира и програмата MaintenanceTool, с която можете да деинсталирате или актуализирате системата.

Ако сте инсталирали само Qt библиотеките от версия 4 с инсталационен пакет, деинсталирането се извършва с деинсталиращия скрипт: /Developer/Tools/uninstall-qt.py. За да го изпълните, отворете терминал и подайте команда:

sudo /Developer/Tools/uninstall-qt.py

Ако сте инсталирали развойния комплект Qt SDK, когато се разпространяваше такъв, командата за деинсталирането му е:

sudo /Developer/Tools/uninstall-qtsdk.py

При подаване на тази команда се деинсталира целия развоен пакет, включително Qt Creator и Qt библиотеките.

Ако сте инсталирали от изходен код, деинсталирането се извършва с команда:

sudo make uninstall

подадена с права на администратор от директорията, от която е извършено инсталирането.

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 2367 днес 2
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload