Файлови формати за растерни изображения

Страницата е създадена на:16 ноември 2022 и редактирана на: 7 декември 2022

Файлови формати за растерна графика(колекция връзки)

За възпроизвеждане на растерни изображения с по-високо качество е необходима по-висока резолюция, т.е. използване на повече на брой и по-малки по размери пиксели. Тогава, обаче, нараства необходимото за съхраняване на изображенията количество компютърна памет. За намаляване на това количество при съхраняване на изображенията в компютърни файлове се използват алгоритми за компресиране на информацията. В зависимост от използваните алгоритми за компресиране, съществуват различни файлови формати за съхраняване на растерни изображения.

Алгоритмите за компресиране на растерни изображения са два вида: алгоритми без загуба на информация и алгоритми с частична загуба на информация. Примери за файлови формати, в които се използват алгоритми от двата вида са:

Фотошоп и GIMP позволяват отваряне и записване на изображения в много широко множество файлови формати, затова е важно да се познават файловите формати и да се използват рационално. Трябва да се помни, че при файловите формати с частична загуба на информацията част от информацията за дадено изображение се губи в следствие на компресирането. Тази загуба е незначителна, защото може да не води до забележимо изменение на изображението, но ако е важно да се запази оригиналния вид на дадено изображение, то трябва да се съхрани във файл с формат без загуба на информация.

Форматът на файловете, който се използват от Фотошоп за съхранение на изображения в процеса на тяхната обработка, с разширение .psd или .psb е формат без загуба на информация. Същото важи и за файловия формат използван в GIMP с разширения на имената на файловете .xcf.

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 804 днес 2
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload