Подобряване на програмата за пресмятане на лица

Страницата е създадена на: 8 януари 2022 и редактирана на:16 януари 2022

В настоящия пример се използва условен оператор.

Да подобрим програмата за пресмятане на лица с добавяне на възможност за пресмятане лицето на успоредник, с ъгъл между съседните страни различен от 90 градуса и на триъгълник - по дължините на две от страните и ъгъла между тях.

Лице на успоредник

В първата версия на програмата събитието Click на бутона с надпис "Успоредник" е свързано с подпрограмата, която се изпълнява и при щракване на бутона Правоъгълник. За да създадем нова подпрограма за това събитие изтриваме съдържанието на полето срещу събитието Click и щракваме двойно върху празното вече поле. Отваря се редактора на програмния код на мястото на новата подпрограма.

Сега, след оператори за деклариране и присвояване стойности на променливи a, b и y, представляващи страните на успоредника и ъгъла между тях, въвеждаме условен оператор, който в случай, че ъгълът е различен от нула, да пресмята лицето по формула включваща ъгъла, в противен случай се изпълнява подпрограмата за лице на правоъгълник.

Нека да обърнем внимание, че функциите синус и константата, представляваща числото `pi` са членове на клас Math, който го посочваме за да е възможно да бъдат използвани. Функцията синус предполага, че ъгълът е в радиани, а ние очакваме, потребителят да го въвежда в градуси, ето защо се извършва преобразуване чрез умножаване с `pi / 180`.

Ако се изпробва, така направената да тук програма ще се забележи, че при подаване на стойности на страните 2 и 3, и на ъгъла 30, вместо стойност на лицето 3 се получава 2.9999999999999996. Последното се дължи на ограничената точност на изчисленията с плаваща запетая. За да избегнем този недостатък може да приложим закръгляне на резултата до определена точност преди показването му, за което използваме функцията Math.round, чрез въвеждане на междинна променлива S. Заменяме реда програмен код:

със следните редове:

Лице на триъгълник

В подпрограмата за лицето на триъгълник на мястото на редовете програмен код:

въвеждаме следните редове:

Програмният код на описаните в този раздел примери, може да се изтегли от Experimental repository for learning Visual Studio.

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 1580 днес 0
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload