Работни дъски (Artboards) във Фотошоп

Страницата е създадена на: 3 октомври 2023 и редактирана на: 3 октомври 2023

Работните дъски, на английски Artoards (буквално дъски за изкуство) са въведени за първи път във версия на Фотошоп 2015. Използват се в областите на дизайна, в които се разработват няколко варианта на един продукт. (Уеб дизайн или компютърни и мобилни приложения за различни размери на екрана и др.)

Работните дъски се изобразяват в правоъгълни рамки върху общо работно платно. Всяка работна дъска има свойства, като: име, размери, позиция върху платното, цвят на фона. Също така се показват в панела Layers като особен вид групи от слоеве. Щракването върху име на работна дъска в панел Layers, я прави активна и свойствата и се показват в панел Properties, от където могат да се променят. Преименуването става подобно на преименуването на слоеве - с двойно щракване върху името в панел Layers.

Чрез влачене с мишката, може да се променят позициите на работните дъски върху платното и върху панел Layers.

Създаване на нов файл, с работни дъски

В диалога за създаване на нов файл, ако е поставена отметката Artboards, се създава нов файл с една работна дъска с име по подразбиране Artboard 1 и един слой с име Layer 1.

Ако не желаем новият файл да съдържа работна дъска, след създаването му може да изтрием работната дъска с щракване върху името ѝ в панел Layers и избиране на команда Delete Board. Показва се диалог, с който трябва да се отговори дали да се изтрие работната дъска заедно със съдържащите се в нея слоеве или само работната дъска. Във втория случай, слоевете остават да съществуват и се изобразяват върху общото работно платно на файла.

Създаване на работни дъски

С команда от главното меню Layer - New - Artboard..., и други команди от същото меню.

 

Copyright CC BY-ND 4.0.
Посещения на страницата: общо 595 днес 1
Направено с VanyoG CMS.
Force Reload